You are currently viewing Šta je to uPVC?

Šta je to uPVC?

UPVC, također poznat kao neplastificirani polivinil hlorid, je građevinski materijal koji se lako održava i koristi se kao zamjena za farbano drvo, uglavnom za prozorske okvire i pragove prilikom ugradnje dvostrukih stakla u nove zgrade, ili za zamjenu starijih jednostrukih prozora.

Ima mnoge druge namjene, uključujući masku, sporedni kolosijek ili oblaganje. Isti materijal je gotovo u potpunosti zamijenio upotrebu lijevanog željeza za vodovod i odvodnju, koji se koristi za otpadne cijevi, odvodne cijevi, oluke i odvodne cijevi.

Također pročitajte: Prednosti PVC prozora za vašu kuću

Šta je dobro znati?

Ono što je dobro znati je da je UPVC jeftinija alternativa skupom tvrdom drvetu i aluminijumu. Popularan je materijal zbog svoje izdržljivosti i isplative opcije. Takođe može biti poznat kao PVC i PVCU.

Karakteristike

Nevjerovatna snaga, svestranost i nisko održavanje proizlaze iz proizvodnje pomoću vinil polimera koji je vezan za atome klora, tako da okviri prozora nisu zapravo plastični i mogu dobro raditi sa čelikom. To znači da vlasnici kuća neće imati visoke tekuće troškove.

Trenutno, svi UPVC prozori i vrata moraju biti energetski ocijenjeni kako bi bili u skladu sa građevinskim propisima i dostupni su u atraktivnim bojama i završnim obradama sa efektom drveta.

Povezani članak: Prednosti PVC prozora

Energetska efikasnost

Ako tražite energetsku efikasnost, UPVC je savršen izbor, jer su energetski kategorisani UPVC prozori izuzetno termički efikasni. Imaju vrlo nisku toplotnu provodljivost kao rezultat vrste materijala koji se koristi u proizvodnji. Ovo zaustavlja izlazak topline jednako lako kao što to može učiniti s nekim drugim građevinskim materijalima.

Glavna prednost

Glavna prednost svih visokokvalitetnih UPVC proizvoda je ta što im nikada nije potrebno farbanje, plus jedino održavanje koje im je obično potrebno je brisanje vlažnom krpom jednom u nekoliko godina.

Klikom na dugme ispod možete pogledati naš asortiman PVC stolarije.