You are currently viewing Razlika između stolarije sa dvostrukim i trostrukim staklom

Razlika između stolarije sa dvostrukim i trostrukim staklom

Ako čitate ovaj tekst, vjerovatno ste se nekada u životu zapitali koja je razlika između dvoslojnog i troslojnog stakla. Veoma je bitno dobro izabrati koja vrsta stakla vam odgovara jer se stolarija mijenja skoro svakih 20 do 25 godina. Najvažnije je da budete zadovoljni vašim izborom i da uživate u svakom danu provedenom u svojoj kući.

Stoga, koja je razlika između stolarije sa dvostrukim i trostrukim staklom?

KÖMMERLING sa dvostrukim staklom

KÖMMERLING sa dvostrukim staklom izvodi se kao 70 mm sistem.

Preselio sam se u svoju staru kuću prije više od 40 godina. Svuda su u to doba bili jednostruko zastakljeni prozori i obično drvena vrata koja uopće nisu imala izolaciju. Upravo sam se vratio iz šest mjeseci u Norveškoj i zaključio da želim prozore s trostrukim ostakljenjem, cijela stvar s dvostrukim ostakljenjem tada nije započela, a prošlo je još pet godina prije nego što je ovo postalo norma.

stolarije sa dvostrukim i trostrukim staklom

Sada živim u domu u kojem se gotovo ništa ne zagrijava i blokira sav zvuk s vanjske strane također sam stavio izolaciju u šupljinu između zidova od opeke. Ostatak svijeta sada sustiže i mi tek počinjemo koristiti prozore s trostrukim ostakljenjem, dobivam veliku radost kad mi monteri prozora pokucaju na vrata rekavši da instaliraju odmah iza ugla, pa želim li ući na počnite moći da im kažete da to već imam.

Prednosti

  • Cijena

Mane

  • Slabija toplotna izolacija
  • Slabija zvučna izolacija

KÖMMERLING sa trostrukim staklom

KÖMMERLING sa trostrukim staklom izvodi se kao 88 mm i 76 mm sistemi.

Otišao sam s trostrukim staklom i primijetio sam ogromnu razliku kod svojih susjeda koji su išli s dvostrukim staklom. Svakako bih preporučio trostruko staklo. Takođe živim u hladnoj klimi i u jakom vjetru na brdu. Prošle zime sjedio sam na našem prozoru za vrijeme mećave i nisam osjetio ni najmanje propuha. Bilo je neverovatno. Apsolutno vrijedno dodatnog novca.

Iskustvo zadovoljnog kupca

Više o ovim sistemima možete pogledati OVDJE.

Prednosti prozora sa trostrukim staklom

  • 15% veća toplotna izolacija
  • 10% bolja zvučna izolacija

Mane prozora sa trostrukim staklom

  • Cijena
  • Težina

Trostruko staklo bez kvalitetne konstrukcije oko stakla je otpad. Kvalitetni prozori s dvostrukim oknima promijenit će okruženje u kući.

stolarije sa dvostrukim i trostrukim staklom

Na kraju izbor najviše zavisi od klimatskog područija u kome se nalazite. Hladnija klimatska područija zahtjevaju veću energetsku efikasnost prozora, jer zagrijavanje prostorija uzima dosta energije. U našoj umjereno kontinentalnoj klimi prozori sa troslojnim staklom su itekako isplativi, jer više od 5 mjeseci godišnje zagrijavamo svoje domove zbog hladnoće napolju. Ušteda na prozorima pri ugradnji donijeti će veće energetske troškove tokom perioda grijanja.

Ovo je razlika između stolarije sa dvostrukim i trostrukim staklom.

Posjetite našu web stranicu.