You are currently viewing Prednosti i mane PVC i ALU prozora

Prednosti i mane PVC i ALU prozora

To je dugogodišnji argument o tome što je bolje. Vlasnicima kuća može biti težak izbor dok razmišljaju o kupovini novih prozora. Želite kupiti prozore ali se dvoumite koju vrstu materijala izrade prozora da odaberete. U ovom tekstu saznajte koji materijal izrade prozora više odgovara vama.

Trajnost PVC prozora u odnosu na aluminijske prozore

PVC prozori su vrlo izdržljivi i otporni na hrđu. To znači da imaju materijal otporan na truljenje. Krasi ih dug životni vijek i vrlo malo održavanja. S godinama će okviri propadati, ali mnogo sporijim tempom od drvenih prozora. Aluminij nije vrlo izdržljiv materijal, ali aluminijski prozori visokog kvaliteta mogu trajati nekoliko godina jer se ne razgrađuju na isti način kao PVC prozori. Za razliku od ostalih metala, aluminij neće zahrđati. Znači da ubuduće nećete morati brinuti o tome da li će vaši prozorski okviri imati neugledne mrlje hrđe.

Prednosti i mane PVC i ALU prozora

Energetska efikasnost aluminijumskih prozora u odnosu na PVC prozore

Loša toplotna efikasnost jedan je od razloga zašto se aluminijum u prošlosti smatrao manje poželjnim od PVC-a. Aluminij je visoko provodljiv materijal, što znači da je vrlo lako toploti da se prenese iz unutrašnjosti vani i obratno. Za razliku od PVC-a, aluminijum je neko vrijeme bio viđen kao termički neefikasna opcija za prozore. Tokom posljednjih nekoliko decenija tehnologija je jako napredovala. Danas aluminijski prozori i vrata imaju revolucionarne termičke pauze unutar okvira, sprečavajući odvođenje previše toplote.

Sigurnost PVC i aluminijumskih prozora

I aluminijski i PVC prozori su vrlo sigurni zbog svog čvrstog dizajna. Znatno više su sigurni od drvenih prozora koji, ako se razgrade, mogu biti osjetljivi na prisilni ulazak. Čini se da nivo zaštite koji nudi prozor ovisi o kvaliteti brava instaliranih s njim. Bez obzira odlučite li se za aluminij ili uPVC, možete biti sigurni da će vaši prozori biti zaštićeni ako imate nove brave s više točaka sigurnosti.

Prednosti i mane PVC i ALU prozora

Razlike u zvučnoj izolaciji između PVC i aluminijumskih prozora

Jedna od prednosti PVC prozora u odnosu na aluminijum je ta što se čini da je zvučna izolacija malo jača. To ne znači da su aluminijumski prozori loši za zvučnu izolaciju, ali kada je riječ o isključivanju vanjske buke, PVC neznatno pobjeđuje.

Percepcijske razlike između aluminijuma i PVC prozora

Elegantan stil koji nude jedan je od razloga porasta popularnosti aluminijskih prozora posljednjih godina. Aluminijski okviri prozora mogu biti mnogo tanji od PVC-a. Dajući im čist, minimalan izgled kod kojeg su moderne kuće vrlo popularne. Druga prednost tankih okvira prozora je ta što poboljšavaju vidljivost prozora. Možda bi vam se svidjela ova karakteristika aluminijumskih prozora ako vaš dom gleda na prekrasan pogled.

Ovo su neke od prednosti i mane PVC i ALU prozora.

Posjetite našu web stranicu.