You are currently viewing Kako znati da li vam trebaju novi prozori ili vrata?

Kako znati da li vam trebaju novi prozori ili vrata?

Kada ste zadnji put procijenili stanje vaših prozora i vrata? Kada je zima odmah iza ugla, vrijeme je da se pobrinete da vaš dom bude pravilno izoliran.

Održavanje vaših prozora i vrata u ispravnom stanju je od suštinskog značaja za svakog vlasnika kuće i uvijek se preporučuje da ih s vremena na vrijeme provjeravate. Ovo je posebno tačno ako planirate da prodate svoj dom u narednih nekoliko godina.

Koliko često treba mijenjati prozore i vrata?

Kako vaš dom stari, tako i sve u njemu i izvan njega. Od podnih dasaka u vašoj dnevnoj sobi do šindre na vašem krovu, naći ćete sebe kako upravljate ili mijenjate mnoge stvari po kući kako vrijeme prolazi. Iako obično imaju životni vek od nekoliko decenija, često se lako mogu uočiti znakovi koji će vas obavijestiti kada da zamenite prozore i vrata.

ulazna vrata i prozori slika

4 znaka da vam je potrebna zamjena vanjskih vrata

Vašim vratima nedostaje privlačnost

Ulazna vrata su središnja tačka kuće i mogu ili učiniti ili prekinuti privlačnost vašeg doma. Ako su vaša vrata zastarjela, to bi moglo smanjiti ROI vašeg doma prilikom prodaje. Od odabira prave boje do odabira prave klekalice, postoji mnogo načina na koje možete poboljšati njen izgled. Nadogradnja vaših vrata na nova stakloplastika ili čelik ne samo da izgleda sjajno, već može i povećati vrijednost vašeg doma.

Osjećate promahu

Zamjena ulaznih vrata je apsolutno neophodna ako ispod njih treba da stavite peškir da sprečite ulazak hladnog vazduha. Zazori između okvira i vrata nastaju prirodno tokom vremena, a nova vrata su jedino rešenje. Nadogradnja ne samo da će spriječiti promaju, već će i dugoročno smanjiti vaše komunalne troškove.

Vaša vrata su oštećena ili napuknuta

Kao i svaka druga oprema u vašem domu, ulazna vrata se nose sa habanjem. Zima i druga loša vremena mogu uzrokovati da se vaša vrata iskrive i popucaju, što znači da s vremenom više neće funkcionirati kako bi trebala. Svi veći znakovi oštećenja trebali bi biti signal da je vrijeme za zamjenu vanjskih vrata.

Ne osjećate se sigurno

Ako se ne osjećate sigurno u vlastitom domu, vjerovatno je vrijeme da investirate u jača vrata koja su otpornija na nasilni ulazak. Neki proizvođači vrata nude ostakljenje koje je dizajnirano da zaštiti od provala.

5 znakova da vam trebaju novi prozori

Vaš račun za energiju je porastao

Starijim kućama koje imaju prozore sa jednim staklom nedostaje odgovarajuća izolacija, zbog čega vaši sistemi za klimatizaciju ili grijanje rade teže. Kako biste uštedjeli novac i spriječili da promaji ne naiđu, odlučite se za prozore s dvostrukim ili trostrukim staklima. Noviji prozori su energetski efikasniji i dizajnirani da spriječe prenošenje zraka u i iz vašeg doma.

Vaš prozor pokazuje vidljiva oštećenja ili vlagu

Vrlo jasan znak da su vam potrebni novi prozori je ako su okviri napukli ili propadaju. Ako možete da obrišete vlagu sa staklenih ploča, vidite nakupljanje kondenzacije između stakala ili čujete kako vjetar zviždi u olujnoj noći, vjerovatno je vrijeme da zamijenite prozore.

Imate problema s otvaranjem ili zatvaranjem

Loš rad prozora može biti uzrokovan mnogim stvarima, uključujući nakupljanje prljavštine i prašine, previše zategnuta opruga ili problem sa sistemom valjaka. Vaši prozori bi trebali lako da se otvaraju i zatvaraju sa pravilno funkcionalnom bravom, i kao dodatni pečat protiv izlaska zraka iz vašeg doma i kao dodatna sigurnost.

Želite ažurirani izgled

Vaši prozori su jedna od najznačajnijih karakteristika vašeg doma, pa ako vam se ne sviđa kako izgledaju, razmislite o njihovoj zamjeni. Energetski učinkoviti prozori modernog izgleda dodat će vrijednost vašem domu, a istovremeno će poboljšati vašu privlačnost ivičnjaka.

Potrebna vam je zvučna izolacija

Ako vaši prozori ne nude dovoljnu zaštitu od vanjske buke, to je često očigledan znak da ih morate zamijeniti. Prozori sa jednim staklom će lakše prenijeti zvučne vibracije sa vanjske strane u vašu kuću nego modeli s dvostrukim ili trostrukim staklima. Novi energetski efikasni prozori će takođe pomoći da apsorbuju zvučne talase pre nego što uđu u vaš dom.

Više savjeta i informacija možete pogledati OVDJE.