You are currently viewing Koliko često trebate mijenjati prozore?

Koliko često trebate mijenjati prozore?

Kada je u pitanju poboljšanje performansi i efikasnosti postojećih prozora, mnogi vlasnici kuća i izvođači imaju niz opcija koje treba razmotriti. Možete se odlučiti za jednostavne, niskobudžetne popravke, kao što su zamjena izolacije ili ugradnja folije za prozore, ili kapitalno intenzivna rješenja koja zahtijevaju da zamijenite cijeli prozor novim.

Često vlasnici kuća donose odluku bez potrebe da razumiju svoje mogućnosti, procijene implikacije promjena u smislu poboljšane energetske efikasnosti i uštede troškova, ili čak starosti postojećih prozora. Iako ne morate nužno čekati da vaši prozori budu izuzetno promajeni da biste razmislili o zamjeni, ipak je važno imati ideju o tome koliko dugo će vaša investicija trajati prije nego što bude ponovo potrebna zamjena.

Koliko često trebate mijenjati prozore?

Dakle, koliko dugo možete očekivati ​​da će trajati ugradnja novog prozora?

Mnogi stručnjaci za dizajn prozora slažu se da bi novi, kvalitetni prozori trebali trajati između 15 i 20 godina prije nego što počnete razmišljati o njihovoj zamjeni. Većina kompanija koje proizvode vinil prozore često daju garanciju od 20-25 godina, što je u suštini doživotna garancija – očekivani životni vek proizvoda.

Otprilike 15-25 godina možete očekivati ​​da ćete redovno popravljati svoje prozore, dodavati brtvljenje i izolaciju, te obavljati niz drugih privremenih popravki. Ali na kraju ćete morati zamijeniti cijelu jedinicu.

Znakovi da je potrebno zamijeniti prozore uključuju:

 • Napuklo prozorsko okno/ram
  Neke vrste oštećenja prozora, kao što su ona koja se mogu popraviti novim zaštitnim slojem ili zamjenom okova, treba odmah popraviti. Ali iskrivljeno, slomljeno ili oštećeno prozorsko krilo ili okvir treba zamijeniti – umjesto popravljati. Oštećen okvir prozora ne samo da je neprivlačan, već i ugrožava efikasnost izolacije, sporednog kolosijeka, grijanja i klimatizacije. Pukotine također mogu pustiti male štetočine i insekte.
 • Zamagljeno staklo
  Ovaj problem se javlja samo kada imate prozore sa dvostrukim ili trostrukim staklima. Kondenzacija se zadržava između prozorskih stakala, obično iz otvora ili rupe koja vam je jedva primjetna. Ako i vaši prozori sa dvostrukim staklom imaju plin, izgled poput magle također može biti pokazatelj da plin curi. Običan prozor sa dvostrukim staklom nije tako efikasan kao prozor napunjen zrakom. Dakle, kada počne da curi, trebali biste razmisliti o zamjeni.
 • Mekani okvir
  Ako imate drvene prozore, višak vlage može uzrokovati truljenje prozorske daske na vanjskoj strani kuće. Ako je drveni prag mekan na dodir – nije krut – trebali biste razmisliti o zamjeni cijelog prozora i okvira na vanjskoj strani. Čak i ako ne primijetite nikakve druge nedostatke na svojim prozorima, prozor će vjerovatno početi da se kvari u bliskoj budućnosti.
 • Zaglavi se
  Kontinuirano otvaranje i zatvaranje prozora stvara sitne žljebove i udubljenja. S vremenom, naprezanje višestrukih otvora na prozoru može uzrokovati stvaranje pukotina na okviru. Ovisno o težini, mogu uzrokovati da se vrata zalijepe prilikom otvaranja. Takve vrste habanja zbog starenja su dobri pokazatelji da je potrebno zamijeniti prozore.
 • Promaje sobe
  Prozori koji dobro funkcioniraju ne bi trebali propuštati zrak, osim kroz posebne otvore ovisno o dizajnu. Ali ako hladna propuha ulazi u vaš dom kroz druge otvore osim ventilacijskih otvora, čak i nakon nekoliko puta zaptivanja i izolacije, možda je vrijeme da ugradite nove prozore.
 • Visoki računi za energiju
  Značajan dio – oko 41 posto – tekućih troškova domaćinstva odlazi na grijanje i hlađenje vašeg doma. Ako primijetite da vam se povećava potrošnja energije, moguće je da su problem vaši prozori. Zamjena starih prozora sa jednim staklom koji su promašeni, proizvodima sa Energy Star certifikatom može rezultirati značajnim uštedama u vašim troškovima energije.

Retrofit u odnosu na potpunu zamjenu prozora

Na vlasnike kuća utječu brojni faktori da nadograde svoje prozore, uključujući uštedu energije, potrebu za boljom izolacijom i poboljšanim komforom ili jednostavno smanjenje ugljičnog otiska smanjenjem troškova energije. Ipak, neki mogu izabrati strategije naknadne ugradnje umjesto zamjene kako bi produžili vijek trajanja svojih postojećih prozora, kako bi sačuvali originalne materijale svog doma ili odgodili odnošenje tako vrijednih resursa na deponije.

Nadogradnja produžava vijek trajanja vaših postojećih prozora, ali to ne mora nužno dovesti do značajnih dobitaka u uštedi energije. Međutim, početni troškovi ulaganja mogu biti ključni pokretač u utjecanju na odluku vlasnika kuće između nadogradnje i zamjene. Bez profesionalne energetske analize, međutim, može biti teško donijeti informirane odluke o tome hoće li se određene mjere rekonstrukcije ili zamjene prozora isplatiti kratkoročno ili dugoročno.

Koliko često trebate mijenjati prozore?

Preuredite svoj dom

Ako primijetite znakove starenja prozora, trebali biste donijeti odluku između naknadne ugradnje postojećih prozora i njihove zamjene. Uzmite u obzir mogućnost popravke prozora, dugovječnost i održavanje strategije naknadne ugradnje i svoj budžet. Nabavite stručnu energetsku reviziju koja će vam pomoći da usmjerite svoju odluku. Ali ako su vaši prozori postavljeni od prošlog milenijuma, svakako biste ih trebali zamijeniti kako biste uživali u prednostima novije tehnologije prozora.

Ukoliko trebate više informacija kontaktirajte nas!