You are currently viewing Kako ukloniti farbu sa PVC prozorskih okvira?

Kako ukloniti farbu sa PVC prozorskih okvira?

Dakle, zalijepili ste okvir oko prozora da ga zaštitite dok ste farbali zid, skinuli traku i otkrili, na svoj užas, da je boja iskrvarila ispod trake i sada je čvrsto pričvršćena za vaš lijepi bijeli PVC okvir.

Boja bi se trebala lako ukloniti kada je mokra, ali poprima novi oblik koji se teško mijenja nakon što se osuši.
Ovaj vodič će vam pokazati kako ukloniti boju sa PVC prozorskih okvira kao profesionalac.

Šta treba uzeti u obzir prije uklanjanja boje sa PVC-a?

Uklanjanje boje sa PVC prozorskih okvira bi, znamo, trebalo da bude lako. Međutim, postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prije nego što odaberete najbolju metodu za svoju situaciju:

 • Koja je to vrsta boje?
 • Koliko dugo je farba tamo?
 • Koju vrstu boje uklanjate?

Tipične vrste boja na koje ćete naići su emulzija i sjaj, ali možete pronaći i mrlju za drvo, uglavnom ako je vani.
Aerosolna boja također može pronaći svoj put na vašem prozorskom okviru, posebno ako ste je koristili kao blok za mrlje .
Neki kažu da biste trebali pokušati ukloniti boju čim padne na vaš PVC okvir, dok drugi predlažu da je ostavite da se osuši, a zatim postupite s njom. Svakako, trljanje mokre boje vlažnom krpom može ostaviti tanak sloj koji postaje teško ukloniti u poređenju sa gustom suvom mrljom.

Opet, sve se svodi na vrstu boje, pa prije nego što prođem kroz moju omiljenu metodu uklanjanja boje sa PVC-a, hajde da istražimo prirodu različitih vrsta boja .

Povezani članak: Koliko dugo traju PVC prozori?

Boja na bazi vode

Ova kategorija uključuje emulzione boje i neke vrste prajmera. Pošto su na bazi vode, ove boje dobro reaguju na posudu sa sapunicom i sunđer.
Akrilne boje su također na bazi vode, a kada se osuše ostavljaju prozirni polimerni film koji zadržava obojene pigmente. Ove boje zahtijevaju više od vode sa sapunom, stoga nastavite čitati i slijedite naše upute korak po korak u nastavku.

Boja na bazi rastvarača

Često nazivane i boje na bazi ulja, ove boje imaju visok nivo organskih spojeva koji pružaju trajniji završni sloj od boja na bazi vode.
Boja na bazi rastvarača ne prianja lako na plastične materijale, pa ih obično nije potrebno namakati, već samo lagano struganje.

Mrlja za drvo

Jedna od najzahtjevnijih tvari za uklanjanje je mrlja za drvo, koja može biti na bazi vode ili na bazi otapala.
Iako je dizajnirana za drvo, lazura se ugrađuje u površinu kada je prolijete na PVC. Ne toliko kao sa drvetom, ali dovoljno da otežava život.
Mrlja za drvo se obično tanko širi po površini, tako da je gotovo nemoguće ostrugati bez oštećenja površine ispod.

Kako ukloniti boju sa uPVC prozorskih okvira – uputstva korak po korak

Prije nego što počnete, provjerite imate li sljedeće alate i materijale:

 • Alati i materijali
 • Kuhinjska oklagija
 • Sunđer
 • Mekana tkanina
 • Stara četkica za zube
 • Brusni papir granulacije 220 – 320 (opciono, samo za teške mrlje)
 • Voda sa sapunom u kanti
 • Rukavice od butila ili lateksa
 • Sredstvo za čišćenje prozora

Pročitajte: Čišćenje PVC prozora na brz i jednostavan način

Jeste li shvatili sve gore navedeno? Odlično, počnimo!

Korak 1: Pripremite površinu

Prije pripreme površine, prvo morate odrediti da li imate posla sa bojom na bazi otapala ili na bazi vode.
Često možete ukloniti boju na bazi rastvarača struganjem s površine. Stare kreditne kartice su zgodne za ovaj posao – krute su, ali nisu dovoljno oštre da oštete PVC.

Za početak, upotrijebite uski rub kreditne kartice i pokušajte ukloniti malu mrlju. Ako se lako skine, možda nećete morati ići dalje. Međutim, preporučujemo da napravite barem 2. korak kako biste osigurali lijep čist okvir.

Topla voda nanesena komadom kuhinjskog ručnika ili sunđerom pomaže omekšavanju boje na bazi vode. Stoga isprobajte ovu tehniku prije nego što slijedite upute za struganje iznad i korak 2 ispod.

Korak 2: Razmislite o abrazivnijem pristupu (opcionalno, samo za teške mrlje)

Ako ništa drugo ne radi, upotrijebite fini brusni papir da nježno izbrišete boju.
Brušenje će najvjerovatnije ukloniti dio sjaja okvira, ali izgleda manje ružno od prskanja boje, posebno ako je boja vrlo kontrastne boje.
Sa čvrstim mrljama kao što je mrlja za drvo, nemojte se previše truditi da uklonite diskoloraciju ili ćete oduzeti previše površine. U ovom slučaju, samo izbrusite dovoljno da probijete završni premaz i vratite se na korak 2.

Korak 3: Čišćenje okvira

Ovaj korak je mjesto gdje ćete vratiti malo sjaja svom okviru.
Bilo koji agens za čišćenje prozora će poslužiti, ali gušće kreme bolje djeluju na vraćanju nekog sjaja vašem PVC okviru.
Nanesite kremu na okvir pomoću sunđera i dosta masti za laktove. Nanesite kremu na tretirano područje i dalje. Ideja je da se uklopi i izgleda prirodno.
Po završetku, obrišite cijeli okvir svježom posudom vode sa sapunom i mekom krpom. Osušite kuhinjskom rolnom.

Dakle, to je to. Najbolji način za uklanjanje boje sa PVC prozorskih okvira je korištenje običnih proizvoda za kućanstvo.