You are currently viewing Može li se bušiti u PVC prozorski okvir?

Može li se bušiti u PVC prozorski okvir?

Kada imate PVC dvostruko staklo instalirano u svom domu, možda biste željeli da svoje nove prozore obučete zavjesama, roletnama ili mrežama radi privatnosti. Međutim, možete se zapitati da li je u redu bušiti okvire da biste ukrasili svoje prozore?

Postoje mnoge prednosti odabira uPVC dvostrukog stakla; Ne posljednje je to što prozori pružaju odličnu izolaciju i vrlo su isplativ izbor u poređenju sa opcijama zastakljivanja sa drvenim ili aluminijskim okvirom.

Šta je to uPVC?

uPVC je skraćenica za neplastificirani polivinil hlorid. Najčešće se koristi u dvostrukim staklima jer je poznat po visokom kvalitetu, dobrim performansama i niskim troškovima održavanja. Ugradnja PVC dvostrukog stakla je dobar izbor koji će vam pružiti godine dobre usluge, ali hoće li bušenje okvira uzrokovati probleme?

Pročitajte: Šta je to uPVC?

Bušenje rupa u vašim PVC prozorskim okvirima

Jednostavan odgovor na pitanje da li možete izbušiti rupe u PVC prozorima ili okvirima vrata je da. Možete okačiti zavese ili postaviti roletne koje je potrebno pričvrstiti na vaše prozorske okvire pomoću vijčanih okova.

Međutim, bilo bi od pomoći kada biste bili oprezni prilikom bušenja rupa u okvirima kako ne biste oštetili strukturni integritet vaših prozorskih okvira.

Radi sigurnosti i preciznosti, trebali biste napraviti malu pilot rupu u okviru. Većina PVC profila je 60 do 70 mm, tako da bi korištenje šrafa od 40 mm trebalo spriječiti da prođe kroz okvir i izađe na drugu stranu. Napravite probnu rupu 1 mm manju od veličine zavrtnja koju namjeravate koristiti, tako da se vijak dobro kupi u okviru.

Pročitajte: Koliko dugo traju PVC prozori?

Koristite ispravan tip zavrtnja

Za PVC prozorske okvire, vijak koji stručnjaci preporučuju korištenje je samorezni vijak. Samorezni vijci su dizajnirani za udubljenje u rupu koju stvore i u koju se pritegnu.

Pazite da koristite vijke koji su kraći od dubine okvira vašeg PVC prozora. Ovo će spriječiti bilo kakvo oštećenje druge strane okvira.

Prozori ojačani čelikom

PVC prozorski okviri će sadržavati čelična ojačanja unutar sebe. Čelična ojačanja pomažu da vaši prozori budu jači i čvršći. Oni daju PVC okvirima puno strukturalnog integriteta i dugovječnosti.

Prilikom postavljanja prozorskih obloga, možete pažljivo probušiti čelične okvire ako je potrebno. Ipak, mora se voditi računa da se ne ugrozi kvalitet ovih okvira i strukturalni integritet.

Prije nego što probušite svoje prozorske okvire, možda bi bilo vrijedno razmotriti alternativne opcije za kačenje zavjesa ili ugradnju zavjesa koje ne uključuju oštećenje vaših prozorskih okvira.

Vaš instalater prozora sa dvostrukim staklom će biti svjestan unutarnje strukture vašeg odabranog brenda prozora i moći će savjetovati o prikladnosti dekoracije prozora i pozicioniranju izbušenih rupa kako se ne bi ugrozio strukturalni integritet vaših prozorskih okvira.

Pročitajte: Kako ukloniti farbu sa PVC prozorskih okvira?

Koristite pravu burgiju

Postavljanje roletni ili zavjesa na vaše PVC prozorske okvire može izgledati zastrašujuće, ali je relativno jednostavno sve dok imate pravi alat.

Trebat će vam električna bušilica sa svrdlom od 3 mm, mjerna traka, libela i olovka za označavanje na UPVC okviru, pribora i okova za vaše roletne ili zavjese.

Bušenje u PVC okvir od armiranog čelika nije isto što i bušenje rupe u drvenom okviru prozora. Ne pokušavajte da koristite burgiju za drvo, jer nećete daleko stići!

Za vašu električnu bušilicu trebat će vam brza čelična burgija za metal. Počnite tako što ćete prvo izbušiti malu pilot rupu. Provjerite je li veličina burgije koju koristite malo manja od vijaka koje ćete koristiti za postavljanje obloga za prozore.

Slijedite ove savjete i vodič za instalaciju koji ste dobili uz vaše zavjese ili rolete i moći ćete urediti svoje prozore prema svojim potrebama.