You are currently viewing Kako dobra zvučna izolacija utiče na kvalitet života

Kako dobra zvučna izolacija utiče na kvalitet života

Sigurno ste iskusili neprijatna iskustva sa bukom kada ste krenuli da spavate ili da se odmarate. Da bi takva iskustva izbjegli otkrijte kako zvučna izolacija i njena primjena utiče na kvalitet vašeg života. Da bismo bolje upoznali kako zučna izolacija može pospiješiti kvalitet našeg života trebamo se upoznati kako to buka utiče na nas na prvom mjestu.

Šta ste smatra bukom?

Buka se definira kao neželjeni zvuk ili kombinacija zvukova koji ima štetne učinke na zdravlje. Ovi se efekti mogu manifestovati u obliku fizioloških oštećenja ili psiholoških oštećenja kroz različite mehanizme. Kronična izloženost buci može uzrokovati trajne pomake praga i gubitak sluha u određenim opsezima frekvencija.

dobra zvučna izolacija
Conceptual image about human earing

Smatra se da je gubitak sluha izazvan bukom jedan od glavnih uzroka gubitka sluha koji se može spriječiti. Otprilike 10 miliona odraslih i 5,2 miliona djece u SAD-u već pati od nepovratnih oštećenja sluha izazvanih bukom, a još trideset miliona svakodnevno je izloženo opasnim razinama buke.

Gubitak sluha uzrokovan bukom

Gubitak sluha izazvan bukom obično se definira kao gubitak sluha koji se polako razvija tokom dužeg vremenskog perioda (nekoliko godina) kao rezultat izlaganja neprekidnoj ili povremenoj glasnoj buci.

To rezultira bilateralnim, senzorineuralnim gubitkom sluha, često s patognomoničnim zarezom smanjenog sluha na audiogramu na 4.000 Hz. Dokazano je da neprekidno izlaganje zvukovima većim od 85 dB tokom 8 sati uzrokuje gubitak sluha. Nadalje, kada je izloženost konstantna, povećava se šteta u odnosu na povremenu izloženost buci sličnog intenziteta.

dobra zvučna izolacija

Fiziološki odgovor na buku

Buka može imati globalniji efekat na ljudsku fiziologiju i djelovati na više ne-slušnih sistema kao što su kardiovaskularni, neuroendokrini i psihološki. Kvantificiranje ne-slušnih efekata buke može biti teško zbog nedostatka jakih naučnih dokaza, nedostaju statistički dokazi, jer često postoje vjerodostojna alternativna objašnjenja rezultata.

Možete zatvoriti oči, ali uši su uvijek otvorene, uporni šum u glavi može trajno utjecati na vaše zdravlje. Pored toga buka izaziva stres. Normalna razina buke u kući ne bi trebala biti veća od 34 decibela. Ali ne žive svi u idiličnoj tišini posebno u urbanim stambenim područijima glavni izvori kontinuirane buke su drumski željeznički i zračni prometni saobraćaj i rekreacijski sadržaji izvan buke prodire kroz fasadu tamo gde se nudi najmanji otpor. U mnogim pogledima stariji prozor predstavljaju slabu tačku ne samo toliko daleko što se zastakljenja tiče, ali i izvedba instalacije stolarije.

Akustični stres može imati dalekosežne posljedice. Na primjer lošea koncentracija kardiovaskularnih bolesti, depresija, nesanica i učenje smetnje kod djece. Izolacija u kući je stoga a ključno pitanje nakon svega što bi trebao vaš vlastiti dom biti utočište mira. Mjesto gdje ćeš biti moći pobjeći od previranja i buke. Indeks smanjenja zvuka je mjera koliko efikasno svaki od komponenata mogu spriječiti buku.

Poremećaj spavanja i kognitivno oštećenje

Buka može prouzrokovati poremećaje spavanja i posljedične štetne zdravstvene učinke i opaženi pad kvaliteta života. Buka može prouzrokovati neposredne ili sekundarne van-slušne efekte. Broj i trajanje noćnih buđenja mogu kvantificirati trenutni efekat buke na spavanje. Noćna buđenja obično se javljaju s nivoima buke većim od 55 dB.

Vrijeme potrebno da se zaspi može se povećati i do 20 minuta s vršnim nivoom buke od 45 dB. Nakon otprilike 5 sati spavanja prag buđenja se posvijetli i buka može uzrokovati česta ranojutarnja buđenja. Sekundarni efekti buke na spavanje su subjektivni osjećaj smanjenog kvaliteta sna, tahikardija, porast hormona stresa (kao što je prethodno rečeno) i povećana kognitivna oštećenja.

Ovo su samo neki od dokaza koji ističu kao neželjeni zagađivači okoline koji ima globalne implikacije. U našem industrijski razvijenom društvu značajna je svakodnevna izloženost stanovništva sa svojim rezultatima na zdravlju i kasnim značajnim ekonomskim opterećenjima.

dobra zvučna izolacija

Zvučna izolacija KÖMMERLING sistema

KÖMMERLING prozori imaju izvanrednu zvučnu izolaciju bilo da su dvoslojni ili troslojni sistemi prozora i vrata. Kvalitetni materijali, premium staklo samo su dio onoga što zvučnu izolaciju KÖMMERLING sistema čini izvandrednim.

Učinkovita zaštita od buke započinje kompetentnim savjetima, a prvo postaje savršena kada se pravilno instalira. Napokon, stvarni mir i tišinu možete iskoristiti samo kada su elementi ispravno i pravilno postavljeni u skladu sa zahtjevima za svaku od klasa prenosa zvuka. Prozori s visokim faktorom zvučne izolacije također su teški i zahtijevaju mnogo od dizajna njihovih okvira. Statička svojstva, stabilnost i čvrstoća na izvlačenje moraju biti odgovarajući.

Takođe, prozori i zidovi moraju činiti čistu i čvrstu brtvu. Tek tada mjere zvučne izolacije mogu biti uspješne i dati ključni doprinos zaštiti vašeg zdravlja.Prepustite svoje povjerenje i mjere zvučne izolacije u ruke profesionalaca. Vaš lokalni stručnjak može vam besplatno ponuditi opsežne savjete na temu zaštite od buke.

Posjetite našu web stranicu.